miercuri, 4 martie 2009

Nimicnicia de ieri. Totul de azi - scena I-

Deodata simti ca ti se da prea mult. Vine ca un vant puternic, boreal si se inapusteste naprasnic asupra ta. Te doboara. E zapada si tu zaci in ea ca si cand te-ai lafai intr-o piscina cu apa termala. Nimic nu te zguduie nici macar simtirea ca totul nu e moral, dar ce-ti mai pasa? moralitatea, dintr-o data, vine dintr-o prisma proprie si la fel de brusc te trezesti ca-l dai dracului pe Kant , la fel si pe critica sa, a ratiunii practice..si te doare undeva de orice alte conceptii lumesti...Tii in mana o carte mica, nelipsita de pe noptiera, in care citesti fericirea paragraf cu paragraf.Pana paginile or sa se sfarseasca si in mintea ta neinitiata, nestiutoare se vai ivi aceeasi intrebare: de ce? Le vei rasfoi hotic, insa nu vei mai regasi aceeasi fericire ca data trecuta, cand pierdeai serile tarzii doar pentru aroma laptelui cu scortisoara si parfum de fericire in file de carte verde.
Cand in finalul acestor actiuni capul ti se va inclina spre noptiera si se va auzi acel "pac" surd si monoton al veiozei, pe care o stingi si te cufunzi in lumea de dincolo,vei atarna ca o molie lenesa, vesnic adormita si trupul iti va inchina usor locul. Revezi acelasi filmulet cu aceeasi protagonisti care invata cum sa fie fericiti. Inveti si tu prin ei. Inveti si tu cald, nesocotit si incorect...prin el. "Nu e moral"... pe undeva in spatele scenei. Dar cortina nu e inca trasa. Astepta. Inca trebuie sa-ti joci rolul...

5 comentarii:

Anonim spunea...

ce fericire in cartea aia plictisitoare? moralitatea-i o prostie, anarhia te poate face mai fericit, daca vrei libertate. libertatea e diferita de legea moralitatii, sclav al celeilalte lumi tu te consideri liber pe pamant, o contradictie eliminata poate de argumentele lui, dar poti gandi poate si tu. te face fericit filozofia, singurul scop al ei. filozofii viseaza sa schimbe lumea, dar n-a facut-o niciunul pana acum, nietzsche din cauza lui hitler poate, nu stiu, dar stiu ca e placuta starea superioritatii de dupa o carte de kant(de parca as fi citit mai mult de crp). sau despre ce fericire vb?

turquoise spunea...

pai uite cheguevargas..tocmai asta e. Eu nu vorbesc doar despre conceptul de fericire asa cum il vad filosofii. Fericirea mi-o gasesc si mi-o explic singura. Prin mine insami si prin ceilalti. Sunt perfect de acord ca libertatea nu trebuie privita in niciun caz din prisma filosofiei. Asta era punctul...filosofia sa se duca dracu'..la fel si kant. Tu nu ai vazut ca el trateaza fericirea acolo ca fiind un bine? ca fiind o inclinatie? tie ti se pare ca ar fi fericirea o inclinatie?...o datorie a omului si a existentei sale? nicidecum. Cartea despre care vorbesc nu e nici pe departe una cunoscuta, poate prea necunoscuta. E vorba despre "Cartea Fericirii" (chiar asa se numeste) de Nina Berberova.
Ti-o recomand. Fericirea fenomen abstract si trecator...

Anonim spunea...

eram fericit si indragostit inainte de a-ti schimba poza. erai copil, nu c-ai fi mai putin frumoasa, ba da, da' nu conteaza. fericirea-i o prostie, de ce sa nu fii multumit de starea ta de depresie, de nu stiu ce alte stari diferite de fericire? poti sa citesti cioran de vrei sa fii mai pesimista si mai nefericita. fericirea sta in lucruri mici, vine din interior si cam atat, poate e mai complexa, dar nu conteaza, lucrurile mari nu te fac fericit. sa fi vb cu vechea turquoise ma facea mai fericit decat mai tot, dar lucruri mici sunt f multe. nu chiar, dar fata de lucrurile mari, la care visezi degeaba, care nu te fac mai fericit, sunt. mc, cred c-am s o citesc.

turquoise spunea...

Tu citesti Cioran?adica..Pentru a-ti mentine, din cate se pare, starea de depresie? Nu stiu...Cioran trebuie citit pentru intelectul lui deosebit...pentru maniera in care scrie. Doar...intr-o foarte mica masura imi creeza stari.Uite vezi...frumusetea..-ai spus ca sunt mai putin frumoasa- asta nu ar trebui sa te faca sa te gandesti la acele lucruri mici care te fac fericit. Fericirea, la fel ca si frumusetea e abstracta. Esti ferict in momentul in care iti descoperi interiorul, cand te descoperi pe tine..Frumusetea apare aici exact in aceeasi maniera. Pentru ca e efemera si lipsita de sens.
Fericirea nu trebuie cautata in ceva anume pentru ca vine de la sine, neinvitata. Ti-o spun din proprie experienta. Cat despre.."de ce sa nu fii multumit de depresie"...pot sa-ti spun doar ca..ceea ce incerci tu sa exprimi, stiu ca pare absurd si e o constructie cat se poate de aberanta, dar e..FERICIREA DE A FI DEPRIMAT. E tot o forma de fericire. E o stare de bine, pe care tu iti doresti sa o mentii. Daca e bine sau nu, doar tu poti sa decizi..e fericirea ta, celorlalti nu ar trebui sa le pese.

Anonim spunea...

poate fericirea de a trai, sau indiferenta fata de joc. nu neaparat de a fi deprimat. oricum te-ai simti, tu sa fii multumit. de ce sa crezi ca e o perioada urata atunci cand ai un cutit in palma? poti sa te simti bine in durere, e o stare diferita, de ce nu ti-ar placea? totul e abstract, totul e o reprezentarea, dar de ce sa nu trebuiasca sa ma faca sa ma gandesc la acele lucruri mici care ma fac fericit? nu mai sunt semiindragostit, dar e ca lumea. nu starea , poza. poate nu te superi si o sa mai scrii lucruri interesante si o sa te adaug la blogroll, daca erai pe wordpress imi era mai usor sa ti-l gasesc.